انترسکوپی یک نوع تست در علوم پزشکی است که از آن برای مشاهده نقاط داخل روده کوچک استفاده میشود و انترسکوپی یک نوع اندوسکوپی محسوب میشود که از آن برای تشخیص و درمان انواع مختلفی از اختلالات دستگاه گوارش استفاده خواهد شد. این تست با استفاده از وسایل تخصصی که انترسکوپ نامیده میشود انجام خواهد شد.
انترسکوپی یک نوع اندوسکوپی است که یک روش تهاجمی در نظر گرفته میشود با این حال اعضای تیم پزشکی تا حد امکان تلاش میکند به انجام هر کاری بپردازند که شما دچار هیچ گونه مشکلی در هنگام انجام این روش نشوید. قبل از انجام این تست فهرستی از داروهایی که مصرف میکنید را در اختیار پزشک و پرستار خود قرار دهید و درباره بیماریهایی که دارید با آنها صحبت نمایید. روزی که این روش انجام میشود شامل از محل کار خود مرخصی بگیرید اما روز بعد میتواند به محل کار خود برگردید و به انجام فعالیتهای عادی خود بپردازید. انترسکوپی یک روش ایمن است که عوارض جانبی کمی همراه میباشد اما در صورتی که شما پس از انجام این روش دچار برخی عوارض جانبی از قبیل درد شدید یا خونریزی شده باشید باید فورا به پزشک مراجعه نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در با شماره تلفنهای 02188931392 و 02122908154 تماس حاصل فرمایید.
انترسکوپ چیست؟
انترسکوپ یک لوله باریک و انعطاف پذیر است که یک عدد دوربین کوچک به انتهای آن نصب شده است و از دهان وارد مری و معده و سپس اثنا عشر خواهد شد که قسمت ورودی روده کوچک است. پزشک با استفاده از اندوسکوپ میتواند به طور دقیق به بررسی دستگاه گوارش شما از قبیل معده و روده کوچک بپردازد و برای انجام مطالعات بیشتر نمونه برداری خواهد کرد. به علاوه به علت اینکه امکان دسترسی به روده کوچک وجود ندارد پزشک میتواند به خارج کردن پولیپ نیز بپردازد. برخی از انواع انترسکوپی دارای بالن لاتکس هستند که برای انترسکوپی بالون دوگانه یا انترسکوپی بالن واحد مورد استفاده قرار میگیرد. درون انترسکوپ یک لوله کوچک قرار دارد که از آن برای دسترسی به نقاط بیشتری از روی استفاده خواهد شد و در هنگام انجام این روش از بالن برای هدایت بهتر انترسکوپ در دستگاه گوارش استفاده میشود. این روش به پزشک کمک میکند میتواند نقاط بیشتری از دستگاه گوارش را مشاهده نمایید و حتی گاهی اوقات میتواند انتهای روده کوچک را نیز مشاهده کند. معمولا انجام این روش نیازمند آموزش تخصصی است و پزشک میتواند به راحتی به انجام آن بپردازد.
هدف از انجام انترسکوپی چیست؟
پزشک به دلایل متعدد قصد دارد به مشاهده بافت داخلی معده و روده کوچک بپردازد. انترسکوپی روشی است که از آن برای بررسی دستگاه گوارش فوقانی و بررسی مشکلات آن بدون نیاز به انجام عمل جراحی استفاده میشود. پزشک میتواند پس از انجام کولونوسکوپی عکس برداری توسط اشعه ایکس و تست باریوم درخواست انجام این تست را بدهد تا بتواند به طور یقین به تشخیص مشکل دستگاه گوارش بپردازد و در صورتی که این روشها نتوانند علائم و نشانههایی از قبیل خونریزی را نشان دهند پزشک درخواست انجام این روش را خواهد داد. برخی از علایم و نشانههایی که در بیمار وجود دارد باعث میشود پزشک درخواست انجام این تست را بدهد به شرح زیر میباشند:
- خونریزی در دستگاه گوارش
- انسداد روده
- افزایش تعداد گلبولهای سفید خون
- سوء تغذیه
- آسیب دیدگی ناشی از پرتو درمانی
- اسهال شدید
- شک کردن پزشک به وجود تومور یا تایید آن
عوارض و خطرات انترسکوپی چیست؟
انترسکوپی یک روش ایمن هست اما در برخی افراد خاص از قبیل زنان باردار، افرادی که بیماری ریوی دارند، افراد مبتلا به بیماری قلبی یا افرادی که چاق هستند درخواست نخواهد شد. این تست معمولا تحت بیهوشی انجام میشود به همین دلیل در افرادی که در گذشته به داروی بیهوشی حساسیت داشته اند یا افرادی که به علت سایر بیماریها و اختلالات نمیتوانند تحت بیهوشی قرار بگیرند انجام نخواهد شد. عوارض پس از انترسکوپی نادر است اما برخی عوارض جانبی به وجود میآیند که باید طی مدت یک تا دو روز برطرف شوند که این موارد به شرح زیر میباشند:
- درد و گرفتگی شکمی
- نفخ شکم
- خونریزی خفیف از محل انجام نمونه برداری
- تهوع
- گلو درد
بر اساس ارزیابیهای انجام شده ریسک بروز عوارض جانبی پس از انترسکوپی بسیار پایین است و حدود ۱ درصد میباشد. برخی از عوارض جانبی حاد که ممکن است به وجود بیاید عبارتند از بروز التهاب پانکراس، خونریزی شدید و سوراخ شدن روده کوچک.
قبل از انجام تست
پزشک قبل از انجام تست نحوه آماده شدن برای انترسکوپی را توضیح خواهد داد که برخی از این نکات به شرح زیر میباشند:
- باید قبل از انجام تست از مصرف برخی داروها از قبیل مکمل آهن یا پپتوبیسمول خودداری کنید.
- هر نوع دارویی که باعث رقیق شدن خون میشود از قبیل داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب مانند آسپرین را باید یک یا دو هفته قبل از انجام این تست قطع کنید زیرا باعث میشود که بروز خونریزی افزایش پیدا کند.
- در خصوص داروها و مکملهایی که مصرف میکنید با پزشک خود صحبت کنید تا به شما بگوید که آیا نیازی به قطع کردن آنها دارید یا خیر و اگر مصرف آنها ضروری است چه موقع باید از مصرف آنها خودداری کنید.
- معمولاً انترسکوپی در مرکز اندوسکوپی یا بیمارستان انجام میشود.
- از لباس گشاد و راحت استفاده کنید که پوشیدن و درآوردن آن راحت است میتوانید به راحتی آن را با لباس بیمارستان عوض کنید. به عنوان یک قانون کلی به خاطر داشته باشید که باید همه طلا و جواهرات خود را در منزل بگذارید سپس به بیمارستان مراجعه کنید.
- این تست زمانی بهتر جواب میدهد که معده و روده شما خالی باشد. یکی از اقدامات خاص در ارتباط با آماده شدن برای انجام این روش این است که از نیمه شب دیگر غذاهای جامد نخورید.
- میتوانید صبح روزی که قرار است این تست انجام شود از مایعات استفاده کنید اما باید چند ساعت قبل از مراجعه به مطب پزشک دیگر آب نخورید. از همه نکاتی که پزشک برای شما توضیح میدهد پیروی کنید و به آنها توجه ویژه داشته باشید.
- مایعات ساده شامل آب، لیموناد، آب لیمو شیرین، شربت زنجبیل، چای ساده و قهوه بدون شیر و شکر و خامه است. در صورتی که هرگونه سوالی در ارتباط با آماده شدن برای انجام این تست داشتید میتوانید با مطب پزشک خود تماس بگیرید تا شما را در خصوص مقدار و نوع مایعات و غذاهای مصرفی مجاز راهنمایی کند.
- پس از انجام بیهوشی عمومی شما مجاز به رانندگی نیستید و باید فردی همراه شما باشد تا شما را به منزل برد زیرا شما هوشیاری خود را به طور کامل به دست نیاورده اید.
سایر نکات مهم قبل از انجام انترسکوپی
قبل از مراجعه به بیمارستان یا واحد اندوسکوپی فرایند آماده شدن برای انجام این تست شروع میشود. پزشک به انجام انترسکوپی میپردازد و سایر متخصصان نیز از قبیل پرستاران و متخصص بیهوشی به او کمک خواهد کرد. برای انجام این تست شما باید دفترچه بیمه و مدارک شناسایی خود را نشان بدهید. روند انجام این روش در مراکز مختلف متفاوت است اما به طور کلی شما باید قبل از انجام این تست برگه رضایت نامه را پر کنید و شما میتوانید در خصوص سه قسمتی که برای شما مبهم و سوال برانگیز است سوال بپرسید تا به خوبی راهنمایی شوید. سپس شما را به اتاق مخصوص میبرند تا برای انجام انترسکوپی آماده شوید و باید لباس خود را با لباس مخصوص بیمارستان عوض کنید پرستار و سایر اعضای تیم درمان از شما در خصوص داروهایی که مصرف میکنید و سایر بیماریهایی که ممکن است داشته باشید سوال خواهد پرسید و گاهی اوقات میپرست که قرار است چه کسی شما را به منزل ببرد یا سوالات را درباره زندگی شما خواهد پرسید. پرستار شما را راهنمایی میکند تا روی تخت بنشینید و سپس آنژیوکت را نصب میکند تا امکان تزریق داروها و مایعات وجود داشته باشد. از دستگاههای مانیتورینگ برای بررسی فشار خون و ضربان قلب شما استفاده میشود تا علائم حیاتی شما به طور کامل بررسی گردد و سپس شما را به اتاق انترسکوپی هدایت خواهند کرد تا تست انجام شود.
در هنگام انجام انترسکوپی
انجام تست انترسکوپی میتواند حدود یک تا دو ساعت طول بکشد. مشخص کردن زمان لازم برای انجام این تست به این مسئله بستگی دارد که پزشک به چه مقدار زمان برای انجام این تست نیاز دارد و زمان لازم برای دوران بهبود چقدر است. پس از اینکه شما بیهوش شدید پزشک اندوسکوپ را وارد دهان شما میکند و به آرامی آن را به سمت روده کوچک هدایت خواهد کرد. در افرادی که در طول انجام تست بیدار هستند یا داروی بیهوشی خفیف دریافت کرده اند پرستار نکات لازم را در خصوص نحوه برقراری ارتباط در صورت نیاز را توضیح خواهد داد و شما در هنگام انجام این تست دچار هیچ گونه درد و ناراحتی نخواهید شد. پس از آنکه انجام تست به پایان رسید شما به اتاق انتظار ارجاع داده خواهد شد تا به هوش بیایید و شرایط شما تثبیت شود و برای رفتن به منزل آماده شوید. پزشک به کنار تخت شما میآید و پس از آن که اثر بیهوشی از بین رفت با شما در خصوص نتایج اولیه صحبت خواهد کرد اما نتایج دقیق تر از قبیل جواب نمونه برداری بعدا آماده خواهد شد. علت ورود هوا از طریق انترسکوپ به درون بدن به منظور مشاهده بهتر داخل روده کوچک و معده شما دچار مقداری نفخ خواهید شد پس از اتمام این تست شما در دوران بهبود شاهد خروج گاز خواهید شد. پرستار آنژیوکت را خارج میکند و معمولاً از شما میخواهد به خوردن یک نوشیدنی رقیق بپردازید. پس از اتمام تست شما باید تا چند ساعت در اتاق ریکاوری بمانید.
پس از اتمام تست
پس از اتمام تست پزشکی شما در خصوص نتایج حاصل از آن صحبت میکند و مراحل بعدی را توضیح خواهد داد و به شما میگوید که باید در منزل چه کارهایی را انجام بدهید و به طور کلی به شما پیشنهاد میدهد که تا روز بعد به خودتان استراحت بدهید و به بدن خود فشار وارد نکنید. روز بعد اکثر افراد میتوانند به انجام فعالیتهای روزمره خود بپردازند و به مدرسه یا محل کار خود برگردند. از پزشک خود بپرسید که پس از چه مدت میتوانید با انجام فعالیتهای ورزشی یا تمرینات سنگین بپردازید. اکثر بیماران میتوانند پس از تست غذاهای نرم بخورد ولی باید از مصرف غذاهای سنگین و غذاهای پر ادویه یا غذاهای چرب خودداری کنند.
کنترل عوارض جانبی حاصل از انترسکوپی
هر روز مقداری خونریزی و وجود خون در مدفوع و نفخ شکمی پس از انجام این تست شایع است اما در صورتی که شما دچار علایم و نشانههای زیر شدید باید فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:
- تب
- وجود خون در مدفوع که قابل توجه است
- درد شدید شکمی
- نفخ شکم یا سفتی شکم
- استفراغ
تفسیر نتایج
پس از آماده شدن جواب تست پزشکی شما در این خصوص صحبت خواهد کرد به اینترنتی بهتر است که یکی از دوستان یا اعضای خانواده در کنار شما حضور داشته باشد تا بتواند مطالبی که توسط پزشک ارائه میشود را به خاطر بسپارد. به طور کلی نتایج نهایی حاصل از نمونه برداری چند روز طول میکشد تا آماده شود و شما باید پس از آماده شدن نتایج به پزشک خود مراجعه کنید تا شما را در این رابطه راهنمایی کند. پس از آماده شدن نتایج در صورتی که نیاز به درمان داشته باشید با شما در خصوص درمان یا نیاز به آزمایشات بیشتر یا مراجعه به یک پزشک دیگر صحبت خواهد کرد.