علائم و درمان سرطان روده کوچک (روده باریک)

سرطان روده کوچک

روده کوچک، معده را به روده بزرگ متصل می‌کند. وظیفه اصلی روده کوچک، تجزیه و جذب غذاها، چربی‌ها، ویتامین‌ها، و دیگر مواد مورد نیاز بدن است. سرطان روده کوچک یک بیماری نادر است که در آن سلول‌های بافت روده تغییر می‌کنند. در سرطان روده کوچک، رشد سلول‌ها غیر قابل کنترل شده و یک توده یا تومور را تشکیل می‌دهند. اگر فردی به این نوع سرطان مبتلا شود، سلول های سرطانی باعث انسداد روده کوچک می‌شوند.

سه چهارم از دستگاه گوارش را روده کوچک تشکیل می‌دهد اما سرطان روده کوچک  بیماری کمیابی است. برای برنامه ریزی درمان، پزشک باید نوع سرطان روده را تشخیص داده و ببینید آیا می‌توان تومور را با جراحی از بین برد یا خیر. معمولا آزمایش‌ها و فرآیندهای مورد نیاز برای کشف، تشخیص، و مرحله بندی سرطان روده کوچک همزمان انجام می‌شوند.
جهت دریافت نوبت مشاوره و یا رزرو وقت تشخیص و درمان بیماری سرطان روده کوچک میتوانید با  02188931392 و 02122908154 تماس بگیرید.

علل بیماری


پزشکان دقیقا نمی‌دانند که علت ایجاد سرطان روده کوچک چیست اما می‌دانند که چندین عامل باعث افزایش احتمال ابتلا به این بیماری می‌شوند که عبارتند از:

  • سن فرد (متوسط سن در هنگام تشخیص بیماری، 60 سال است)
  • جنسیت (در مردان خطر ابتلا به سرطان روده کوچک کمی بیشتر از زنان است)
  • ژنتیک (وجود برخی از اختلالات مادرزادی در فرد باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان روده کوچک می‌شود)
  • سیگار کشیدن
  • رژیم غذایی پر چرب
  • زندگی یا کار کردن در نزدیکی محلی که مواد شیمیایی زیادی، مانند اسید فنوکسی استاتیک، در آنجا وجود دارد
  • شرایط دیگری مانند التهاب و ورم روده، سرطان روده بزرگ، یا بیماری سلیاک که بر روده بیمار تاثیر می گذارند
  • بیماری لیمفیدما (آسیب به عروق متصل به گره‌های لنفاوی)
  • داشتن پولیپوز آدنوماتوز فامیلی (FAP)

علائم بیماری


علائم سرطان روده کوچک شبیه دیگر مشکلات روده است و همین شباهت باعث می شود پزشک یا دیگران نتوانند وجود سرطان را تشخیص دهند.

علائم سرطان روده کوچک عبارتند از:

  • دل پیچه و درد شکم
  • کاهش وزن ناخواسته
  • اسهال
  • خونریزی ( در موارد نادر)
  • انسداد روده (در موارد نادر)
  • احساس بیماری
  • خستگی

انواع


آدنوکارسینوما

آدنوکارسینوما از پوشش داخلی روده کوچک شروع می‌شود. آدنوکارسینوما در ابتدا شبیه به پولیپ روده است، اما ممکن است با گذشت زمان به سرطان تبدیل شود.

سارکوم یا تومور بدخیم بافت پیوندی

سلول‌های سرطانی در بافت نرم روده کوچک گسترش یافته‌اند.

تومورهای کارسینوئید

تومورهای کارسینوئید که معمولا به کندی پیشرفت می‌کنند از قسمت پایین روده کوچک شروع می‌شوند و ممکن است بر آپاندیس یا مقعد نیز اثر بگذارند. این تومورها مقدار زیادی از مواد شیمیایی موجود در بدن، مانند سروتونین، را تولید می‌کنند.

تومورهای استرومال دستگاه گوارش (GISTs)

این بیماری نوعی سرطان کمیاب روده‌ کوچک است. بیش از نیمی از این نوع سرطان‌ها از معده شروع می‌شود. تمام تومورهای استرومال دستگاه گوارش، سرطانی نیستند.

لنفوم روده

لنفوم نوعی سرطان است که از غدد لنفاوی شروع می‌شود. افراد مبتلا به لنفوم معمولا نوعی اختلال در سیستم ایمنی خود دارند. این بدان معنی است که سیستم دفاعی طبیعی بدن ضعیف شده و نمی‌واند به طور موثر با عفونت و بیماری مبارزه کند.

تشخیص


معمولا از آزمایش‌هایی که روده‌ها را بررسی می‌کنند برای یافتن، تشخیص و تعیین مرحله‌ی سرطان روده استفاده می‌شود. روش‌هایی که برای تهیه عکس از روده کوچک و قسمت‌های اطراف آن وجود دارد در تشخیص سرطان روده کوچک به پزشک کمک می‌کنند و نشان می‌دهند که سرطان تا کجا پیش رفته است. فرآیندی که استفاده می‌شود تا پزشک بفهمد آیا سلول‌های سرطانی در روده و اطراف روده پیشرفت کرده‌اند یا خیر را استیجینگ یا مرحله بندی می‌نامند. آزمایش‌ها و فرایندهای زیر برای تشخیص سرطان روده کوچک استفاده می‌شوند.

  • معاینه فیزیکی و بررسی سوابق پزشکی: معاینه‌ای از بدن انجام می‌شود تا سلامت کلی بدن و علائم احتمالی هر نوع بیماری، مانند وجود توده یا غده یا هر چیز غیرعادی دیگر بررسی شود. تاریخچه‌ای از وضعیت سلامت بیمار و بیماری‌هایی که در گذشته مبتلا شده و درمان‌هایی که انجام داده نیز تهیه می‌شود.
  • ‌آزمایش خون: آزمایشی که در آن نمونه‌ای از خون بیمار بررسی می‌شود تا مقدار مواد خاصی که توسط اندام‌ها و بافت‌ها در خون آزاد می‌شود، اندازه گیری شود. غیر طبیعی بودن مقدار مواد (کمتر یا بیشتر از حد نرمال) نشانه وجود یک بیماری در بدن است.
  • آزمایش عملکرد کبد: در این آزمایش، نمونه خون بررسی می‌شود تا مقدار مواد خاصی که توسط کبد در خون آزاد شده‌اند اندازه‌گیری شود. اگر مقدار مواد مورد نظر، بالاتر از حد نرمال باشد، نشانه بیماری در کبد است که ممکن است در اثر سرطان روده کوچک ایجاد شده باشد.
  • اندوسکوپی: در این آزمایش، پزشک اندام‌ها و بافت‌های درون بدن را می بیند تا اگر قسمتی غیرعادی وجود دارد مشخص شود. اندوسکوپی انواع مختلفی دارد.
  • لپاراتومی: یک روش جراحی است که در آن شکافی در دیواره شکم ایجاد می شود و از طریق این شکاف، درون شکم برای یافتن نشان‌های بیماری بررسی می‌شود. اندازه‌ی شکاف به علت انجام لپاراتومی بستگی دارد. گاهی برخی از اندام‌ها یا غدد لنفاوی برداشته می‌شوند یا نمونه‌ای از بافت گرفته می‌شود تا با میکروسکوپ در آن به دنبال علائم بیماری بگردند.‌
  • بیوپسی: در این روش نمونه‌ای از سلول‌ها یا بافت‌ها برداشته می‌شوند تا در زیر میکروسکوپ بررسی شده و علائم احتمالی بیماری پیدا شود. این کار ممکن است با روش آندوسکوپی یا لپارتومی انجام شود. نمونه‌ی برداشته شده توسط یک پاتولوژیست بررسی می‌شود تا مشخص شود آیا دارای سلول سرطانی هست یا خیر.
  • بررسی قسمت بالای GI با انجام آزمایش روی روده کوچک: این آزمایش شامل تهیه تعدادی عکس‌های اشعه ایکس از مری، معده و روده کوچک است. بیمار مایعی که دارای فلز باریم (یک ترکیب متالیکی سفید و نقره‌ای) است را می‌نوشد. مایع اطراف مری، معده و روده کوچک را می‌پوشاند. سپس در حین اینکه مایع در حال حرکت به سمت بالای GI و روده کوچک است، تعدادی عکس اشعه ایکس گرفته می‌شود.
  • سی تی اسکن: در این روش تعدادی عکس‌های دقیق از زوایای مختلف از قسمت‌های مختلف داخل بدن گرفته می‌شود. این عکس‌ها توسط یک کامپیوتر که به دستگاه اشعه ایکس متصل است تهیه می‌شوند. ممکن است قبل از سی تی اسکن کمی رنگ به بیمار تزریق یا خورانده شود تا اندام‌ها و بافت‌های داخل بدن واضح‌تر نشان داده شوند. این روش را توموگرافی کامپیوتری یا توموگرافی محوری کامپیوتری نیز می‌نامند.
  • ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی): این روش از مغناطیس، امواج رادیویی، و یک کامپیوتر برای تهیه یک سری عکس دقیق از قسمت‌های مختلف داخل بدن استفاده می‌کند. این روش ان ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی هسته‌ای) نیز نامیده می‌شود.

درمان سرطان روده کوچک


درمان سرطان روده کوچک

روش درمانی که پزشک پیشنهاد می‌دهد به عواملی از جمله نوع سرطان و اینکه آیا سرطان در بدن گسترش یافته یا خیر، بستگی دارد

جراحی

درمان اصلی سرطان روده کوچک استفاده از روش جراحی است. باید جراحی انجام شود تا قسمت عفونی روده بریده شود و قسمت‌های سالم روده به هم متصل شوند. همچنین، اگر انسدادی در روده وجود داشته باشد، باید جراحی انجام شود.

معمولا جراح می‌تواند تمام تومور را با یک جراحی خارج کند. اما در مورد تمام افراد اینطور نیست. محل قرار گیری تومور در روده و اینکه چه مقدار از روده مبتلا شده است از عوامل تعیین کننده‌ی وسعت جراحی هستند. ممکن است نیاز باشد جراح بخشی از معده، بخشی از روده بزرگ، کیسه صفرا یا غدد لنفاوی اطراف را در حین عمل جراحی بردارد.

رادیوتراپی

رادیوتراپی استفاده از اشعه‌هایی با انرژی بالا برای از بین بردن سلول‌های سرطانی و عدم آسیب به سلول‌های سالم است. معمولا برای درمان سرطان‌های روده کوچک از رادیوتراپی استفاده نمی‌شود. اما در برخی از افراد، ممکن است بعد از جراحی یا همراه با شیمی درمانی از رادیوتراپی نیز استفاده شود (رادیوشیمی )

شیمی درمانی

شیمی درمانی، استفاده از داروهای ضد سرطان (سایتوتوکسیک) برای کشتن سلول‌های سرطانی است. گاهی از شیمی درمانی به تنهایی و گاهی شیمی درمانی همراه با جراحی و رادیوتراپی برای درمان سرطان روده کوچک استفاده می‌شود. شیمی درمانی همیشه مناسب نیست. تاثیر شیمی درمانی در درمان سرطان روده کوچک هنوز در حال بررسی است.

مقالات مرتبط

Call Now Buttonتماس و نوبت دهی