بیماری کبد چرب در پی ازدیاد چربی درون سلولهای کبد ایجاد میشود، در نتیجه کبد بزرگ میشود. بزرگ شدن کبد باعث ایجاد درد و ناراحتی در سمت راست قفسه سینه میشود. میتوان با رعایت رژیمغذایی سالم به درمان کبد چرب کمک کرد. اما رعایت رژیمغذایی سالم نمیتواند به همه افراد کمک کند. از آنجایی که چربی به آرامی و بدون هیچ علامتی در کبد جمع میشود، ممکن است برای رعایت برنامه غذایی پیشگیری کننده کمی دیر شده باشد. برخی از غذاها (و نوشیدنیها) باعث افزایش تجمع چربی در کبد میشوند و در چاقی نقش دارند. در رژیم مربوط به کبد چرب باید از مصرف غذاهای مضر خودداری کرد و آنها را به حداقل رساند.
جهت دریافت نوبت مشاوره و یا رزرو وقت با شمارههای 02188931392 و 02122908154 تماس بگیرید.
علل کبد چرب
مکانیسمهایی که باعث چرب شدن کبد (کبد چرب غیر الکلی) میشوند بهطور کامل شناسایی نشدهاند، اما بهطور قاطع میدانیم که انتخاب سبک زندگی، ژنتیک، و عادات غذایی نقش مهمی را در چرب شدن کبد ایفا میکنند. مقاومت به انسولین یکی از آثار جانبی پرخوری و ورزش نکردن است که از دلایل اصلی تجمع چربی در کبد محسوب میشود. مقاومت به انسولین باعث آزاد شدن اسیدهای چرب از سلولهای چربی و ساخته شدن قند در خون میشود. اسیدهای چرب و قند اضافی (خون و موادغذایی)وارد کبد میشوند و به چربی تبدیل شده و ذخیره میشوند. کاهش میزان تحرک باعث میشود از مقاومت سلولها به انسولین کاسته شود. در حقیقت، تحقیقات نشان داده است عدم تحرک به مدت دو ساعت بعد از صرف غذا باعث اختلال در حساسیت انسولین و افزایش سطح قند خون میشود. اکنون تصور کنید چه اتفاقی برای کبد فردی میافتد که بیشتر اوقاتش را بدون تحرک سپری میکند و بخش عظیمی از غذایش را چربی و کربوهیدرات تشکیل میدهد.
غذاهای مناسب برای درمان کبد چرب
ورزش و رعایت رژیمغذایی مناسب از عواملیاند که باعث اختلال در چرخه چرب شدن کبد میشوند.
قهوه باعث کاهش سطح آنزیمهای ناهنجار کبد میشود
تحقیقات نشان داد، میزان آسیب کبدی در افراد مبتلا به کبد چرب که قهوه میخورند کمتر از افرادی است که قهوه نمیخورند. کافئین باعث کاهش سطح آنزیمهای ناهنجار کبدی در افرادی که در خطر ابتلا به بیماریهای کبد قرار دارند می شوند.
مصرف سبزیجات برگ سبز از تشکیل چربی جلوگیری میکند
بروکلی به جلوگیری از تشکیل چربی در کبد کمک میکند. مصرف سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، کلم بروکسل، و کلم پیچ برای کاهش وزن مفید هستند.
مصرف ماهی به کاهش التهاب و سطح چربی کمک میکند
ماهی چرب مانند سالمون، ساردین، تن، و قزلآلا سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ هستند. اسیدهای چرب امگا۳ میتوانند به کاهش سطح چربی کبد و کاهش میزان التهاب کمک کنند.
جو دوسر میتواند انرژی بدن را تامین کند
کربوهیدراتهای غلات کامل مانند جو دوسر میتوانند انرژی لازم را برای بدن بیمار فراهم کنند. فیبر این غلات میتواند باعث ایجاد احساس سیری شود و به کاهش وزن بیمار کمک کند.
مصرف گردو به بهبود عملکرد کبد کمک میکند
گردو سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است. تحقیقات نشان داده مصرف گردو در افرادی که کبد چرب دارند باعث بهبود عملکرد کبد آنها میشود.
مصرف آووکادو به حفظ سلامت کبد کمک میکنند
میوه آووکادو سرشار از اسیدهای سالم است. تحقیقات نشان داده که آووکادو حاوی مواد شیمیایی مفیدی است که میتواند روند آسیب کبدی را کاهش دهد. این میوه سرشار از فیبر است که برای کنترل وزن بسیار مناسب است.
شیر و سایر لبنیات کمچرب از کبد در برابر آسیبها محافظت میکنند
لبنیات سرشار از پروتئین است که از کبد در برابر آسیبهای آینده محافظت میکند.
تخمه آفتابگردان سرشار از آنتیاکسیدان است
این دانههای خوشطعم روغنی سرشار از ویتامین ای هستند، آنتیاکسیدان که از کبد در برابر آسیبها محافظت میکند.
روغن زیتون به کنترل وزن کمک میکند
روغن زیتون، روغن سالمی است که سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است. بهتر است برای پختوپز به جای مارگارین، کره، یا سایر روغنها از روغن زیتون استفاده شود. تحقیقات نشان داده که روغن زیتون میتواند به کاهش سطح آنزیمهای کبدی و کنترل وزن کمک کند.
سیر به کاهش وزن بدن کمک میکند
سیر باعث خوشطعم شدن غذا میشود. تحقیقات تجربی نشان داده که مکملهای پودر سیر به کاهش وزن بدن و چربی در افراد مبتلا به کبد چرب کمک میکنند.
مصرف چای سبز میزان جذب چربی را کاهش میدهد
تحقیقات نشان داده است که مصرف چای سبز از میزان جذب چربی میکاهد، اما هنوز نتایج به دست قطعی نیستند. محققان در حال بررسی تاثیر چای سبز بر کاهش ذخیره چربی و بهبود عملکرد کبد هستند. چای سبز مزایای بیشماری از قبیل کاهش سطح کلسترول، کمک به خواب راحت و مواردی از این قبیل دارد.
بیمارانی که کبد چرب دارند باید از مصرف این غذاها خودداری کنند
بیشک بیمارانی که به کبد چرب مبتلا هستند باید از مصرف برخی غذاها خودداری کنند یا مصرف آنها را محدود نمایند. این غذاها میتوانند باعث افزایش وزن و افزایش قندخون شوند. این بیماران باید از مصرف مواد خوراکی زیر پرهیز کنند.
- خوراکیهای شیرین شده . باید از مصرف غذاهای شیرین مانند شکلات، شیرینی، نوشابه و آبمیوههای شیرین شده اجتناب کنند. بالا بودن قندخون باعث افزایش تجمع چربی در کبد میشود.
- غذاهای سرخشده. میزان چربی و کالری این غذاها بسیار زیاد است.
- نمک. مصرف نمک فراوان از دفع آب جلوگیری میکند. بنابراین باید روزانه کمتر از ۱۵۰۰ میلیگرم نمک مصرف شود.
- نان سفید، برنج، و پاستا. کلمه سفید به این معناست که آرد فرآوریشده است که این امر به علت کاهش فیبر باعث افزایش سطح قندخون میشود.
- گوشت قرمز. سطح چربی اشباع شده در گوشت قرمز بالاست.
سایر روشها برای درمان کبد چرب
علاوهبر اصلاح رژیمغذایی، موارد دیگری نیز وجود دارند که رعایت کردن آنها باعث بهبود سلامت کبد میشود.
- افزایش میزان فعالیت. ورزش و رعایت رژیمغذایی میتوانند به کاهش وزن و کنترل کبد چرب کمک کنند. این بیماران باید چند روز در هفته حداقل ۳۰ دقیقه تمرینات هوازی را انجام دهند.
- کاهش سطح کلسترول. توجه به میزان قند و چربی اشباع شده دریافتی به بیماران کاهش سطح کلسترول و تریگلیسیرید خون بیماران کمک میکند. اگر ورزش و رعایت رژیمغذایی برای کاهش سطح کلسترول کافی نباشد، پزشک دارو تجویز میکند.
- کنترل دیابت. معمولاً دیابت و کبد چرب با هم به وجود میآیند. رعایت رژیم غذایی و انجام تمرینات ورزشی به بیماران کمک میکند دیابت و کبد چرب خود را کنترل کنند. اگر علیرغم رژیم و ورزش هنوز سطح قندخون بالا باشد، پزشک برای کنترل قند دارو تجویز میکند.