درد شکم یکی از شایعترین شکایات زنان در طول دوره بارداری است، در بارداری سطح هورمونها بهطور دائم در حال تغییر است. معمولا درد و گرفتگی شکم نشان دهنده اختلال گوارش یا نیاز به استراحت و دست کشیدن از کار است. اما در برخی موارد نادر میتوانند هشدار برای سایر بیماریهای جدی باشند. اگر درد شکم بیش از آستانه تحمل باشد باید به آن توجه بیشتری کرد. در این حالت باید سعی کنید با استراحت یا دراز کشیدن و بهطور کلی توجه به سایر علائمی که با درد همراه هستند، به کنترل درد بپردازید. اگر درد شدید است آن را نادیده نگیرید.
جهت دریافت نوبت مشاوره و یا رزرو وقت با شمارههای 02188931392 و 02122908154 تماس بگیرید.
علل شایع درد شکم
برخی از علل بیخطر درد شکم به شرح زیر هستند:
- رشد جنین – با بزرگ شدن جنین و رشد طبیعی آن فضای شکم پر میشود. این مسئله معمولا باعث بزرگ شدن شکم و حالت تهوع میشود و منجر به درد و گرفتگی میشود.
- درد رباط گرد – رباط گرد از رحم تا کشاله ران امتداد دارد و رحم را نگهمیدارند. هنگامیکه جنین شروع به رشد میکند. وزن بیشتری را بر رباطها تحمیل میکند که منجر به کشیدگی رباط و در نتیجه نازک شدن آن میشود. افزایش فشار بر رباطها در بارداری منجر به درد پایین شکم میشود.
- نفخ و یبوست بارداری – در بارداری بدن شروع به تولید و آزاد کردن هورمون پروژسترون میکند. افزایش سطح این هورمون باعث کند شدن عملکرد مجرای گوارش میشود و در نتیجه موادغذایی به کندی از رودهها عبور میکنند. نفخ و یبوست در بارداری بسیار شایع هستند و منجر به درد شکم میشوند.
- انقباضات برکستون-هیکس – کم آبی بدن و مصرف ناکافی مایعات میتواند منجر به این انقباضات شود.
علت جدی درد شکم
برخی از موارد مهمی که میتوانند در بارداری منجر به درد شکم شوند عبارتند از:
سقط جنین
براساس تحقیقات انجام شده، شانس سقط جنین در سه ماه اول بارداری بسیار زیاد است. سقط جنین با دردهای شکمی و انقباضات بسیار شدید و خونریزی از واژن همراه است.
بارداری پوچ
در برخی موارد، تخمک بارورشده در خارج از دیوارههای رحم قرار میگیرد. اگرچه در این حالت تست بارداری مثبت است، بارداری جز موارد پرخطر محسوب میشود .هنگامیکه تخمک بارورشده شروع به بزرگ شدن میکند، با کمبود فضا مواجه میشود. درد شدید شکم و خونریزی واژن از علائم بارداری پوچ محسوب میشوند.
دکولمان جفت
معمولا جفت خود را به دیوارههای فوقانی رحم میچسباند و فقط پس از تولد نوزاد جدا میشود. جفت موادمغذی را به جنین میرساند به این ترتیب بدون وجود جفت احتمال زنده ماندن جنین غیرممکن است. در برخی موارد نادر، جفت از دیوارههای رحم جدا میشود و باعث درد شدید شکم در بارداری میشود. گاهی اوقات که موعد زایمان نزدیک است، پزشک بیمار را سزارین میکند و جنین را به دنیا میآورد.
پرهاکلامپسی
این عارضه معمولا پس از هفته ۲۰ بارداری رخ میدهد که باعث بالا رفتن فشارخون و دفع پروتئین در ادرار میشود. اگر پرهاکلامپسی شدید باشد، با درد قسمت فوقانی شکم، تورم، سردرد و تهوع همراه خواهد بود.
علل درد غیرمرتبط با بارداری
مواردی نظیر آپاندیس، کیست تخمدان، سنگ کلیه، سنگ کیسه صفرا، عفونت مجاری ادرار، فیبروم رحم، عفونت واژن، یبوست، ازدیاد اسید معده، ورم روده و مواردی از این قبیل باعث درد شکم میشوند که باید به آنها توجه کرد. عفونت واژن و عفونت مجاری ادرار در بارداری بسیار شایع هستند زیرا در این دوران از میزان مقاومت سیستم ایمنی بدن کاسته میشود. درصورتیکه عفونت درمان نشود میتواند برای مادر و جنین خطر داشته باشد. اگر مادر تب، لرز، تهوع، استفراغ، ترشح واژن، یا ادرار دردناک داشته باشد باید فورا به پزشک مراجعه کند.
چهموقع درد شکم نگرانکننده است؟
اگرچه درد و انقباضات شکم نگران کننده نیستند، گاهی میتواند نشانه برخی مشکلات جدی باشد. اگر زن باردار بیمار بهنظربرسد و دچار درد شکم شده باشد، ممکن است به بیماریهایی مانند سنگ کلیه، آپاندیس، یا عفونت مجاری ادرار مبتلا شده باشد. اما اگر درد شدید و با خونریزی همراه باشد میتواند اولین علامت سقط جنین و بارداری پوچ باشد (تخمک بارورشده در خارج از رحم قرار دارد). اگر این دردها باعث نگرانی بیمار شود باید هرچه زودتر به پزشک مراجعه کند.
تشخیص
در دوران بارداری، درد شکم میتواند نشان دهنده بیماریهای مختلفی باشد بنابراین پزشک باید بهطوردقیق به معاینه بیمار بپردازد و سابقه پزشکی دقیقی را بهدست بیاورد. بیمار باید اطلاعات دقیقی را در خصوص موارد زیر در اختیار پزشک قرار دهد:
- محل درد: آیا درد منتشر میشود یا در یک نقطه خاص متمرکز است؟
- ویژگی درد: آیا یک درد معمولی، شدید، درد ناشی از گرفتگی، یا درد ناشی از فشار است؟
- شروع درد: درد چگونه شروع میشود؟
- پخش شدن درد: آیا درد به نقاط دیگر مانند پا یا کمر منتشر میشود؟
- شدت درد: بیمار باید از یک تا ده، عددی را برای توصیف شدت درد به کار ببرد.
- فاکتورهای تاثیرگذار: چه مواردی باعث بدتر شدن درد میشوند؟
- فاکتورهای تسکیندهنده: چه مواردی باعث بهتر شدن درد میشوند؟
- طول درد: درد چه مقدار طول میکشد؟
معاینه بالینی میتواند براساس اظهارات بیمار، متفاوت و شامل موارد زیر باشد:
ثبت علائم حیاتی و اندازهگیری دمای بدن و فشارخون. دست زدن به شکم برای تشخیص تورم، حساسیت، اندازه و محل تقریبی قرارگیری جنین. پزشک میتواند توسط اسپالکوم، که به انجام تست پاپاسمیر شبیه است به معاینه و ارزیابی دهانه رحم بیمار بپردازد. در برخی موارد، پزشک انجام آزمایش خون و سونوگرافی را ضروری میداند.
درمان
درمان درد شکم در بارداری به علت درد بستگی دارد. اگر نفخ و یبوست باعث درد شکم شده باشد پزشک استراحت و تغییر رژیم غذایی را توصیه میکند. اما اگر علت درد، سقط جنین تشخیص باشد انجام مداخلات پزشکی ضروری خواهد بود.
استراحت
پزشک از بیمار میخواهد بنشیند، پاهایش را بلند کند و استراحت کند. استراحت باعث کاهش دردهای شکم میشود. باید بهخاطر داشت که درد شکم در دوران بارداری بسیار شایع است و بیمار باید در وضعیت مناسبی قرار داشته باشد. اگر نشستن نتواند به کاهش درد کمک کند، از بیمار خواسته میشود لم دهد. هنگام بلند شدن از رختخواب، ابتدا به پهلو بچرخد سپس به آهستگی بلند شود. از بازوهایش بهعنوان تکیهگاه استفاده کند. این امر باعث کاهش فشار بر شکم میشود. زنان باردار بهسادگی خسته میشوند بنابراین باید در فواصل زمانی منظم استراحت کنند.
رژیمغذایی
وعدههای غذایی کوچک اما پیوسته باعث کاهش فشار بر عضلات معده میشود و از درد جلوگیری میکند. نوشیدن حداقل ده لیوان آب از نفخ و یبوست جلوگیری میکند و باعث تسکین درد شکم میشود. مصرف میوههای تازه، سبزیجات برگ سبز، و غلات به نرم شدن عضلات معده کمک میکند. اگر بیمار زیاد نفخ میکند باید از مصرف غذاهای چرب، ادویهدار و سنگین که باعث نفخ میشود اجتناب کند.
درمان خانگی
رعایت موارد زیر میتوانند به تسکین درد شکم کمک کنند:
- تخلیه مثانه در فواصل زمانی منظم
- بهترین درمان خانگی برای نفخ شکم، جوشاندن سه تا چهار قاشق چایخوری رازیانه و زیره سبز در یک لیتر آب است. پس از جوشاندن اجازه دهید خنک شود و در طول روز آن را جرعه جرعه بنوشید. میتوانید برای طعمدار کردن آن از شکر استفاده کنید.
- قبل از مصرف پودرهای گیاهی یا داروهای مخصوص تسکین درد شکم با پزشک مشورت کنید زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که برای زنان باردار مناسب نباشد.
- اگر شاغل هستید و باید ساعاتی طولانی پشت میز بنشینید، سعی کنید در فواصل زمانی مختلف بلند شوید و کمی راه بروید.
- بهآرامی قسمتهای پایین کمر را ماساژ دهید. انجام ورزشهای سبک مانند شنا و پیادهروی میتواند به تسکین درد کمک کند.