آپاندیسیت هنگامی رخ میدهد که غدهی آپاندیس ملتهب میشود. علائم اولیهی این بیماری در گروههای سنی متفاوت است و میتواند با علائم سایر بیماریها اشتباه گرفته شود. در صورت عدم درمان ، علائم میتوانند ناراحتکننده ، دردناک و بهطور بالقوه تهدیدکننده زندگی و مرگبار باشند، بنابراین این بسیار مهم است که بتوان آنها را تشخیص داد. آپاندیست ناگهانی شایعترین علت درد حاد شکم است که نیاز به عمل جراحی دارد، و بیش از 5 درصد از افراد در وهلهای از زندگیشان دچار آپاندیسیت میشوند. این بیماری معمولاً بین سنین نوجوانی و دهه 20 سالگی رخ میدهد ، البته میتواند در هر سنی بروز کند.
آپاندیسیت میتواند جان فرد را به خطر بی اندازد و نیاز به مراقبت و درمان فوری پزشکی دارد. اگر برای مدت زمان طولانیتری درمان نشود، احتمال بدتر شدن آن بیشتر میشود. علائم اولیهی آن ممکن است مانند باد شکم و نفخ باشد. اگر داروهای بدون نسخه (OTC) این احساس نفخ را تسکین نمیدهند ، یا اگر درد شدید و وخیمتری وجود دارد ، فرد باید فوراً به پزشک مراجعه کند. ممکن است توصیه شود که بیمار را مستقیم به بخش اورژانس ببرند. درمان آپاندیسیت به محض بروز علائم، از بدتر شدن آن و بروز عوارض بیشتر ناشی از آن جلوگیری میکند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفنهای 02122908154 – 02122260452 تماس حاصل فرمایید.
علائم آپاندیس چیست؟
آپاندیسیت میتواند باعث درد در قسمت پایین و سمت راست شکم شود. آپاندیس حدود 4 اینچ (10 سانتیمتر) طول دارد و در سمت راست و پایین شکم قرار دارد. این یک تکهی لولهی شکل است که یک سر آن بسته است. سر دیگر آن به قسمت سکومیا کور روده (یک قسمت کیسه مانند از کلون یا روده بزرگ) متصل است. درد شدید و ناگهانی شکم معمولاً اولین علامت آپاندیسیت است.
درد اغلب در نزدیکی ناف شروع میشود. با بدتر شدن این وضعیت، این درد احتمالاً به پایین و سمت راست شکم حرکت میکند. این احساس ممکن است طی چند ساعت آینده شدیدتر شود و با حرکت کردن و راه رفتن نفس عمیق کشیدن ، سرفه یا عطسه بدتر شود. سایر علائم متداول آپاندیسیت عبارتاند از:
- حالت تهوع
- استفراغ
- از دست دادن اشتها
- یبوست یا اسهال
- عدم توانایی در بیرون دادن گاز شکم
- تب و لرز درجه پایین
- دمایی بین 37 تا 39 درجه سانتی گراد
- تورم معده
- برای رفع ناراحتی میخواهید رودهتان کار کند
اگرچه این علائم تنها در 50 درصد موارد ظاهر میشود. برخی از بیماران ممکن است علائمی مانند درد معده را بسیار اندک یا اصلاً تجربه نکنند. برخی دیگر ممکن است علائم کمتری داشته باشند.
علائم در کودکان و نوزادان
کودکان و نوزادان ممکن است دچار درد در یک منطقه خاص نشوند. ممکن است احساس تحریک و درد در تمام بدن وجود داشته باشد یا ممکن است دردی نداشته باشد. در کودکان و نوزادان ممکن است روده در دفعات کمتری کار کند و یا اصلاً کار نکند. اگر اسهال داشته باشد، ممکن است نشانه بیماری دیگری باشد.
اگرچه کودکان و نوزادان ممکن است مانند بیماران مسن ، درد دقیقی را تجربه نکنند ، تحقیقات نشان میدهد که درد شکم هنوز شایعترین علامت نشانه آپاندیسیت برای این گروه سنی است.
علائم در افراد مسن و در دوران بارداری
بزرگسالان و زنان باردار نیز ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کنند. درد معده ممکن است شدت کمتری داشته باشد و بسیار خاص یک نقطه نباشد. علائم احتمالی در این افراد شامل حالت تهوع ، استفراغ و تب است. در دوران بارداری ، درد ممکن است بعد از سه ماهه اول به طرف بالا و به سمت یک چهارم بالای سمت راست حرکت کند. همچنین ممکن است درد کمر یا پهلو مشاهده شود. اگر درد معده وجود داشته باشد ، این ممکن است ناشی از وضعیت دیگری باشد.
بیماریها و شرایط دیگر با علائم مشابه
درد شکم میتواند نشانهای از شرایط دیگری نیز باشد که شبیه به آپاندیسیت به نظر میرسند. نمونهی این مشکلات عبارتاند از:
- زخمهای معده
- یبوست
- بیماریهای التهابی روده (IBD) ، از جمله بیماری کرون و کولیت اولسراتیو
- مدفوع ، انگل یا تودههایی که داخل آپاندیس را مسدود میکند
- آسیب یا صدمه به شکم
تشخیص آپاندیس
پزشک معمولاً با انجام موارد زیر آپاندیسیت را تشخیص میدهد:
بررسی علائم
از بیمار خواسته میشود تا اطلاعاتی را در مورد علائمی که تجربه میکنند، میزان شدت آنها و به مدت زمان بروز آنها ارائه کند.
مرور سابقهی پزشکی بیمار
برای رد سایر بیماریها مشکوک، پزشک به اطلاعات پزشکی بیشتر و دقیقتری از بیمار نیاز دارد. این اطلاعات شامل موارد زیر میباشند:
- هرگونه بیماری دیگر یا جراحیهایی که در گذشته بیمار انجام داده و یا داشته است
- آیا بیمار دارو یا مکملی مصرف میکند
- آیا بیمار الکل یا مواد مخدر تفریحی مصرف میکند
انجام معاینه بدنی
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دل درد بیمار، پزشک معاینه جسمی انجام میدهد. او به قسمتهای خاصی از شکم کمی فشار میآورد یا آن نقاط را لمس میکند. همچنین ممکن است معاینات لگن و رکتال انجام دهد.
دستور انجام آزمایشات
آزمایش خون و ادرار میتواند به تأیید تشخیص آپاندیسیت یا تشخیص علائم سایر مشکلات و بیماریهای دیگر کمک کند. یک پزشک همچنین ممکن است برای چک کردن بارداری بیمار، آزمایش خون یا ادرار را توصیه کند. در صورت لزوم ، پزشک ممکن است تستهای تصویربرداری مانند سونوگرافی شکمی ، تست MRI یا سی تی اسکن را نیز توصیه کند. این تستهای تصویربرداری میتوانند موارد زیر را نشان دهند:
- یک آپاندیس بزرگ شده یا ترکیده
- التهاب
- انسداد داخل اپاندیس
- آبسه و عفونت
درمان آپاندیس بر اساس علل و علائم
اگر پزشک آپاندیسیت را در شما تشخیص دهد، تصمیم میگیرد که آیا شما نیاز به جراحی فوری دارید یا خیر. جراح شما ممکن است یک آپاندکتومی باز یا آپاندکتومی لاپاروسکوپی را روی شما انجام دهد. تعیین نوع عمل بستگی به شدت آپاندیسیت شما دارد.
آپاندکتومی باز
در طی یک آپاندکتومی باز ، جراح یک برش در سمت راست پایین شکم شما ایجاد میکند. زائده شما را برداشته و بریدگی را با بخیه میبندند. این روش به پزشک شما اجازه میدهد در صورت ترکیدگی آپاندیس با اگر آبسهای دارید، حفره شکمیتان را تمیز کند.
آپاندکتومی لاپاروسکوپی
در طی یک آپاندکتومی لاپاروسکوپی ، جراح چند برش کوچک در شکم شما ایجاد میکند. سپس لاپاراسکوپ را در برشها وارد میکنند. لاپاراسکوپ یک لوله بلند و نازک است که دارای یک نور و دوربین در قسمت جلویی است. این دوربین تصاویر را بر روی صفحهنمایش نشان میدهد ، و به پزشک این امکان را میدهد که داخل شکم شما را ببیند و ابزارها را در داخل آن هدایت کند.
وقتی آپاندیس شما را پیدا کردند ، آن را با بخیه گره میزنند و آن را خارج میکنند. سپس برشهای کوچک را تمیز کرده، میبندند و باندپیچی میکنند.
بعد از عمل جراحی
بعد از عمل ، ممکن است از نظر پزشکتان باید در بیمارستان بمانید تا زمانی که درد شما تحت کنترل باشد و شما قادر به مصرف مایعات باشید. اگر به آبسه مبتلا شدهاید یا عارضهای رخداده است ، پزشک از شما میخواهد تا برای یک یا دو روز دیگر، مصرف آنتیبیوتیکتان را ادامه دهید. یادآوری این نکته حائز اهمیت است که اگرچه ممکن است برای مشکلاتی در حین بهبودی ایجاد شود، اما اکثر افراد بدون هیچ عوارضی بهبودی کامل مییابند
پیشگیری از نشانههای آپاندیس
آپاندیسیت شایعترین علت درد شکم است که منجر به جراحی میشود. حدود 5 درصد از جمعیت در مراحلی از زندگی دچار آپاندیسیت میشوند. شما نمیتوانید از بروز آپاندیسیت جلوگیری کنید ، اما نکاتی وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر به کار ببرید. به نظر میرسد که در صورت داشتن رژیم غذایی سرشار از فیبر ، آپاندیسیت شاید کمتر به نظر بیاید. شما میتوانید با مصرف یک رژیم غذایی سالم که حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه باشد ، میزان فیبر خود را افزایش دهید. غذاهایی که به خصوص از نظر فیبر سرشار هستند شامل موارد زیر است:
- تمشک
- سیب
- گلابی
- کنگر فرنگی
- نخود سبز
- کلم بروکلی
- عدس
- لوبیای سیاه
- تکه های سبوس
- جو
- جو دوسر
- اسپاگتی گندم کامل
افزایش مقدار فیبر در رژیم غذاییتان میتواند از یبوست و انباشته شدن مدفوع ناشی از آن جلوگیری کند. انباشتگی مدفوع شایعترین علت بروز آپاندیسیت است. اگر شرایطی دارید که باعث التهاب یا عفونت روده میشود ، باید با پزشک خود همکاری کنید تا از بروز آپاندیسیت جلوگیری شود. همیشه اگر شما یا شخصی که میشناسید دچار علائم آپاندیسیت شدهاید، فوراً به پزشک و بیمارستان مراجعه کنید.