علت و درمان دل درد و شکم درد کودکان و نوزادان

دل درد بسیاری از کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. علل احتمالی زیادی برای دل درد وجود دارد. دل درد می‌تواند نشانه‌ای از عفونت، یبوست یا یک بیماری جدی پزشکی باشد. دل درد ممکن است ربطی به یک مشکل پزشکی نداشته باشد، و به سادگی روش فرزند شما در ابراز احساسات ناشی از استرس یا اضطراب باشد (که به این معنا نیست که کودک شما حقیقتا درد ندارد!). دل درد شکم از علل مراجعه بسیار به پزشک و اورژانس و همچنین از دست دادن بسیاری از روزهای مدرسه می‌شود. به عنوان یک پدر و مادر، برای شما سخت است که تصمیم بگیرید که آیا دل درد کودک شما جدی است یا خیر. ممکن است شما فرزند خود را در معرض عوارض جدی و حتی تهدید کننده زندگی قرار دهید.

کودکان و نوزادان با دل درد مزمن چالش‌های منحصر به فردی را برای مراقبین خود به وجود می‌آورند. کودکان آسیب دیده و خانواده‌های آنها دچار اضطراب و استرس می‌شوند که می‌تواند با توانایی آنها در انجام فعالیت‌های منظم روزانه تداخل پیدا کند. دل درد در کودکان اغلب با مراقبت خانگی درمان می‌شود. اطمینان حاصل کنید که کودک به اندازه کافی استراحت ‌ند، برای اجتناب از کم آبی مایعات کافی مصرف می‌کند، از مصرف غذای جامد، آسپرین، آنتی بیوتیک‌ها (مگر اینکه توسط یک پزشک تجویز شده باشد) و مکمل‌های گیاهی پرهیز می‌کند. اگر کودک تب خفیف داشته باشد، ممکن است استامینوفن (تیلنول) به او داده شود. اگر کودک تب بالا، اسهال یا استفراغ بیش از 24 ساعت داشته باشد، به متخصص گوارش مراجعه کنید. جهت دریافت نوبت مشاوره و یا رزرو وقت با شماره‌های 02188931392 و 02122908154 تماس بگیرید.

علل دل درد در کودکان


زیاده روی در غذا خوردن، نفخ، و یا مسمومیت غذایی ممکن است باعث دل درد شود. علل دیگر ممکن است یبوست یا اسهال باشد. دل درد کودک ممکن است ناشی از آسیب دیدگی یا سایر مشکلات جدی سلامتی مانند آپاندیس باشد. علت دل درد کودک ممکن است شناخته نشود.

علائم


درد کودک ممکن است شدید یا مداوم باشد. این درد ممکن است در یک مکان مشخص باشد یا به نقاط دیگر شکم حرکت کند. کودک ممکن است تمام مدت درد داشته باشد، یا ممکن است این درد شدت بگیرد و از بین برود. ممکن است او تهوع، استفراغ، تب و یا اسهال داشته باشد. او ممکن است از درد گریه یا فریاد کند. نوزادان و خردسالان به سختی صحبت می‌کنند و احساس خود را بیان می‌کنند. ممکن است تشخیص اینکه او کی درد دارد، دشوار باشد. کودک وقتی درد دارد، ممکن است کارهای زیر را انجام دهد:

  • گاز گرفتن یا محکم فشردن لب‌ها
  • گریه کردن با صدای بالا، نالیدن و یا قر زدن
  • این طرف و آن طرف شدن زیاد تا کودک حالتی را پیدا کند که در آن موقعیت درد خود را تسکین دهد یا دستهایش را به اطراف حرکت دهد
  • چشمان خود را به هم بفشارد و یا اخم کند
  • زانوی خود را به سمت سینه خود بکشد
  • هنگامی که او را لمس می‌کنید ناراحت شود
  • لرزش خفیف
  • خواب بیشتر یا کمتر از حد معمول
  • کودک شکم خود را لمس کند، مالش یا ماساژ دهد

چه وقت باید مداخله پزشکی را دنبال کنید


همانطور که قبلا ذکر شد، اگر کودک بعد از 24 ساعت دل درد، تب، اسهال و استفراغ دارد، با متخصص اطفال مشورت کنید. کودک نیاز به کمک‌های اورژانسی دارد اگر:

  • او کمتر از سه ماه سن دارد و اسهال و استفراغ دارد.
  • کودک تحت درمان‌های مرتبط با سرطان قرار دارد.
  • کودک قادر به حرکت روده نیست و همچنین استفراغ می‌کند.
  • کودک خردسالی استفراغ خون یا وجود خون در مدفوع خود دارد.
  • کودک از درد شدید و ناگهانی شکم شکایت می‌کند.
  • والدین متوجه می‌شوند شکم کودکشان سفت و سخت شده است.
  • کودک دارای مشکلات تنفسی است.
  • کودک اخیرا آسیب شکمی را پشت سر گذاشته است.

تشخیص دل درد در کودکان


دل درد در کودکان دارای چندین علت بالقوه است که بر سیستم‌های چندگانه تأثیر می‌گذارد و هر یک نیاز به یک مجموعه منحصر به فرد از آزمایش‌های تشخیصی دارد. دکتر یک تاریخچه کامل به دست خواهد آورد و کودک را معاینه خواهد کرد، که احتمالا شامل آزمون رکتال برای بررسی حضور خون خواهد بود. از این اطلاعات ممکن است دکتر آزمایشات تشخیصی بیشتری را تجویز کند.

  • به احتمال زیاد از فرد نمونه خون گرفته می‌شود و برای شمارش سلول‌های خون (شمارش کامل خون، CBC)، آزمایش‌های عملکرد کبدی، خون، سطوح آمیلاز، لیپاز و یا سطح سرب خون به آزمایشگاه فرستاده می‌شود. ممکن است برای بررسی وجود خون، باکتری یا کرم و انگل روده، نمونه ادرار نیز گرفته شود.
  • برای بررسی خون، باکتری‌ها یا کرم و انگل روده ممکن است نمونه‌ای از مدفوع تهیه شود.
  • ممکن است برای ارزیابی شکم، مطالعات تصویربرداری (اشعه ایکس و مطالعات مرتبط) انجام شود. سایر آزمایش‌های ممکن است عبارتند از: سونوگرافی شکم یا بیضه‌ها، CT اسکن شکم
  • براساس شرایط کودک، از جمله تست باریم انما یا بلعیدن باریم، مانومتری مقعدی یا تست لگن، ممکن است آزمایشات ویژه‌ای تجویز شوند.

درمان دل درد در کودکان و نوزادان


ممکن است برای کاهش یا رفع دل درد کودک دارو مورد نیاز باشد. معمولا درد حاد می‌تواند با داروی ضد درد کنترل یا متوقف شود. قبل از دادن هر گونه دارو به کودک، با پزشک مشورت کنید. معمولا، استامینوفن برای تب بهتر است. از دادن آسپرین به کودک اجتناب کنید، زیرا اگر والدین بیش از حد آسپرین را به فرزند خود بدهند، ممکن است باعث سندرم ری شود. این سندرم باعث تورم مغز و کبد می‌شود. همچنین، تنها آنتی بیوتیک‌هایی را که پزشک برای کودک آنها تجویز می‌کند به او بدهند. پزشک ممکن است از روش‌های درمانی دیگر مانند درمان ریلکسیشن در کنار دارو برای کمک به تسکین درد کودک استفاده کند. بسته به علت از جمله آپاندیسیت، ممکن است جراحی مورد نیاز باشد.

درمان خانگی


در اینجا چند راه برای درمان دل درد ارائه شده است و حتی پزشکان این روش‌های درمان و راه حل را تایید می‌کنند.

استراحت مطلق

اگر کودک دل درد دارد، استراحت به او کمک خواهد کرد. او را بر روی شکم بگذارید، اما بر آن اصرار نکنید. بهترین موقعیتی است که باعث می شود کودک احساس خوبی داشته باشد.

مصرف مایعات

اگر کودک مبتلا به اسهال و استفراغ باشد، مطمئن شوید که مقدار زیادی مایعات مصرف می کند. حدود 15 تا 20 دقیقه در مورد یک تا دو اونس مایع به او بدهید تا بتواند بیشتر مصرف کند. از مصرف نوشیدنی های گازدار و نوشیدنی های شیرین خودداری کنید. این به این معنی است که آب میوه ها، نوشابه های گازدار، شیر، چای و نوشیدنی های ورزشی از این مساله نیست. اگر یک فرد کمتر از یک ساله باشد، با پزشک مشورت کنید. بچه های قدیمی تر از عسل زردرنگ، برنج سبک و سوپ بهره مند شوند.

مواد غذایی جامد

کودک را مجبور نکنید غذای جامد بخورد. کودکان می‌توانند مدت زیادی بدون غذا زنده بمانند. کودک وقتی برای خوردن آماده باشد به پدر و مادر اطلاع می‌دهد. از پر کردن معده کودک برای جبران غذای از دست رفته خودداری کنید. در عوض، با غذاهای سبک، مانند کراکر و تست شروع کنید. اگر او می تواند آن را هضم کند، به تدریج به سمت غذای منظم حرکت کنید. اگر کودک به علت درد شکمی از غذا افتاده باشد، مواد غذایی سبک مانند برنج پخته شده، سس سیب، موز و تست ساده بهترین گزینه خواهد بود. غذای چرب و محصولات گوجه فرنگی را به هیچ وجه به کودک ندهید. به جای اینکه کودک مقدار زیادی غذا بخورد، غذا را به قسمت‌های کوچکتر تقسیم کرده و هر دو تا سه ساعت آن را به او بخورانید. از هرگونه غذای نفاخ اجتناب کنید. حتی فیبر بیش از حد می‌تواند گاز تولید کند. بنابراین با میوه‌ها و سبزیجات بیش از حد شکم کودک را پر نکنید.

پیشگیری


اغلب می‌توان از درد شکمی در کودکان جلوگیری کرد.

  • درد شکمی در کودکان اغلب ناشی از عادت‌های روده نامنظم است. با الگوهای طبیعی روده کودک خود آشنا شوید. همچنین از اندازه و پیوستگی مدفوع کودک مطلع شوید. این کار به شما کمک می‌کند تا تعیین کنید که آیا کودک دچار یبوست شده است یا خیر.
  • سعی کنيد اطمينان حاصل کنيد که کودک عادت غذا خوردن منظم دارد. غذا خوردن بیش از حد یکی از علل شایع ناراحتی شکم است. به کودک بیاموزید به آرامی غذا بخورد و زمانی که احساس می‌کند سیر شده است، دست از غذا خوردن بکشد.
  • بلع هوا (aerophagia) می‌تواند درد شکم و باد کردن شکم شود. کودک همچنین ممکن است احساس آروغ یا نفخ داشته باشد. برای جلوگیری از این حالت، جویدن آدامس و نوشیدنی‌های گازدار را محدود کنید. بسیاری از کودکان وقتی که اضطراب دارند و یا می‌ترسند، هوا می‌بلعند.

“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است”

مقالات مرتبط

Call Now Buttonتماس و نوبت دهی